duminică, 27 septembrie 2009

Păcatele omenirii

Păcate omenirii din care se nasc celelalte sunt: orgoliul, lăcomia şi anxietatea. Cu toţii le avem, puţini suntem conştienţi de ele, dar nu putem scăpa de ele dacă nu acceptăm că fac parte din fiecare dintre noi şi că suntem inferiori animalelor prin faptul că le avem.
Ce e orgoliul? Frica că vei fi călcat în picioare de ceilalţi dacă nu impui respect. Respectul impus e frica că celălalt te va călca în picioare dacă nu îl tratezi mai bine decât tratezi cea mai apropiată persoană de tine, adică pe tine însuţi, pentru că tu singur nu te rogi în sinea ta să faci ceva dacă vrei să faci şi nu îţi mulţumeşti singur dacă ţi-ai oferit ceva.
Orgoliul e un comportament artificial, creat de primul om nebun, apoi dezvoltat de societate, educat de societate şi majoritatea părinţilor, ilogic ce nu are cum apărea la animale, fiind împotriva naturii.
Ce e lăcomia? Frica că in viitor nu îţi va ajunge ceva şi vrei să îţi faci stoc pentru ca nu cumva alţi oameni lacomi să îşi facă stoc iar ţie să nu îţi mai ajungă apoi.
Lăcomia, la fel ca orgoliul, e un comportament artificial, creat de primul om nebun, apoi dezvoltat de societate, educat de societate şi majoritatea părinţilor, ilogic ce nu are cum apărea la animale, fiind împotriva naturii.
Ce e anxietatea? Frica inexplicabilă, de lucrurile necunoscute. Orice lucru necunoscut, nemaiîntâlnit este considerat automat ceva rău. Orice sentiment ciudat, orice senzaţie necunoscută până atunci, orice închipuire ne creează anxietatea, frica că vom ajunge să intrăm într-o situaţie în care suntem prea slabi ca să ieşim şi ne poate provoca chiar moartea. Preferăm să fim răi, închişi în noi faţă de străini, ne aruncăm repede o mască ca să părem mai periculoşi decât suntem, decât să fie ei răi, periculoşi pentru noi. Am fost educaţi că unii dintre noi suntem slabi şi unii puternici, deci există posibilitatea să fim prea slabi să nu facem faţă unor situaţii. Total greşit, dacă stai puţin să judeci, aproape orice situaţie are o ieşire şi dacă cineva poate scăpa, tu de ce nu ai putea, ai tot un creier de om de care te poţi folosi, trebuie doar să încerci. Dar dacă din start te consideri prea slab/prost ca să ieşi dintr-o anume situaţie, nici nu mai încerci să ieşi din ea, pentru că asta ar însemna energie pierdută. Şi dacă nu poţi scăpa, ce se poate întâmpla mai rău decât sa mori şi să scapi de ceea ce nu poţi face faţă?
Anxietatea, la fel ca orgoliul şi lăcomia, e un comportament artificial, creat de primul om nebun, apoi dezvoltat de societate, educat de societate şi majoritatea părinţilor, ilogic ce nu are cum apărea la animale, fiind împotriva naturii.
Omul e cel mai fricos mamifer, el se teme de cele mai multe lucruri deşi ar putea trăi mult mai bine fără frica abstractă. Faptul că judecăm abstract ne-a ajutat să evoluăm, dar frica abstractă ne va trage în continuare mult în jos, dacă nu o ironizăm cum ironizăm toate lucrurile stupide.
Mulţi care vor citi ce am scris aici le vor fi frică că nu pricep şi nu vor mai încerca să digere ce am scris. Cei care vor citi şi vor pricepe, dar le va fi frică să accepte că toată viaţa au trăit având dorinţe şi comportamente greşite, ce au asimilat până acum vor vomita. Vor rămâne doar cei mai curajoşi care vor pricepe.

Un comentariu: